Paiva Argentiinassa meni todella nopeasti. Aamupalan jalkeen lahdimme kaupungille katsomaan, mita se tarjoaa ja millainen on. Kello oli tassa vaiheessa jo melkein 12, joten bussin lahtoon reilu 3 tuntia. Ei liiemmilti aikaa. Auto parkkiin jonnekkin ja tutustumaan rantaan, jossa todetusti ovat parhaat maisemat. Siella alkoi juuri kitesurfing kisa, jota katselimme vahan aikaa ja rentouduimme. Taman jalkeen keskustaan, eli muutama kortteli rannalta ylospain. Taalla liikenne jalankulkijoita kohtaan on samaa luokkaa kuin suomessa, jalankulkija varokoon. Chilessa autot pysahtyvat antamaan tieta, mutta Argentiinassa taidetaan painaa kaasua. Aika meni nopeasti muutamia kauppoja ja taloja katsellen ja syoden yhden kalleimmista pizzoista taalla (ei todellakaan ollut hintansa arvoinen, mutta nalka oli ja jotain piti saada nopeasti). Visiitti Barilochessa jai hieman pintaraapaisuksi, mutta antaa odottaa parhaita puoliaan seuraavaan kertaan.
Bussi Argentiinasta Osornon kautta Santiagoon piti lahte kolmelta iltapaivalla, mutta kuten on jo kaynyt ilmi, taalla aikataulut ovat enemman suuntaa antavia kuin sitovia. Pienehkon odottelun jalkeen bussi lahti joskus hieman neljan jalkeen. Asiaa ei matkustajien osalta helpottanut se, etta kuskilta kysyttaessa meneeko bussi Osornoon, han vastasi etta ei mene.. Parikymmenta ihmista seisoi enemman tai vahemman hammentyneina parisenkymmenta minuuttia, kunnes kysasin bussi-yhtion toimihenkilolta asiaa ja han varmisti kuskille, etta bussi menee Osornoon. Etta nain hyvin taalla ollaan perilla. Tama tosin oli Argentiinalainen bussiyhtio, eli menee heidan piikkiin. Myoskaan Puconissa varaamani ikkunapaikka jarvelle ei kuulemma onnistu, koska varausta ei loytynyt ja tama paikka oli annettu jollekkin muulle. Naista saatiin mielenkiintoinen keskustelu, kun myyjatar espanjankielella yritti tata minulle kertoa. Loppujen lopuksi sain kaytavapaikan, josta naki sentaan kaikki mahtavat jarvi- ja vuoristomaisemat kurkottamalla itseani hieman isomman miehen yli.
Matkan kestaessa ja bussin pysahdellessa pikkukylissa moni alkoi huolestua heidan jatkoyhteyksistaan. Viimeistaan Chilen puolella tullimuodollisuuksissa osa ilmoitti, etta heidan jatkoyhteytensa ovat jo lahteneet. Bussi oli aika pahasti myohassa. Syyta en tieda, eika tiennyt varmaan kukaan muukaan. Rajmundo sanoi Puconissa lippuja ostaessani, etta ota vahintaan 2 tuntia varaa vaihtoon ja tama neuvo oli loistava. Osornossa odottelin vain 5 minuuttia ja bussi Santiagoon tuli ja lahti. Lucky me. Matka kokonaisuudessaan oli erittain vasyttava, koska ei sita nyt vain pysty nukkumaan kunnolla bussissa. Sellaista koiranunta... tunti unta ja sitten heraa ja uudestaan.
Santiagoon saavuin yhdentoista maissa ja teki mieli aamukahvia kunnollisessa kahvilassa. 10 minuutin kavelyn jalkeen bussiterminaalilta ei yhtaan kelvollista kahvilaa loytynyt. Ei oikein innostanut savuiset ja hieman epasiistinnakoiset kuppilat. Kahvilakulttuuri ainakin niilla kohdin, missa Santiagossa liikuin, ei ole aivan viela ainakaan eurooppalaisella tasolla. Muutamia hyvia loytyy, mutta ne ovat harvassa. No, jotain piti kuitenkin saada kupuun pitkan matkan jalkeen ja paadyin kokeilemaan hampurilaista Burger Kingiin.
Tahan mennessa suomessa vaihtamani kateiset olivat loppuneet ja metroa ja bussia varten tarvitsin tata. Koska oli lauantai, kaikki pankit olivat kiinni ja niiden yhteydessa olevat pankkiautomaatit. Myoskaan muutamassa pienessa kauppakeskuksessa automaatit hylkivat ulkomaalaista visaa. Taksit eivat taalla hyvaksy luottokortteja vaan niille kelpaa kylma kateinen, joten taksi vaihtoehto ei myoskaan toiminut. melkein tunnin seikkailin ympari keskustaa ennenkuin muistin, etta minullahan on Fernandezin matkakortti jossain laukussani ja tama oli tarkoitettu hatatapauksiin. Mennessani metrolle, asemalla loytyi kahdet automaatit, joista toinen oli varustettu visa-tunnuksin. Olo helpotti. Tasta 45 minsaa viela, niin olin Pablon vanhemmilla ja kello oli jotain hieman vajaa 14.
Viimeinen englanninkielinen kierros viinitilalla alkoi klo 15 ja sinne oli noin tunnin matka. Pablo oli menossa lahelle ja han antoi kyydin hakien samalla muutaman kaverinsa mukaan. Loppujen lopuksi saavuin viinitialle puolituntia myohassa ja nain vain puolet kierroksesta, joka hieman sapetti, koska tama oli yksi syy, miksi Barilochesta lahdin aikaisin ja pitaahan Chilessa ollessa viinitilalla kayda. Ehdin kuitenkin sopivasti viininmaistiaisiin ja nakemaan viinikellarin. Tuotanto, joka olisi eniten kiinnostanut, jatettiin seuraavaan kertaan. Viinitila oli Concha y Toro (http://www.conchaytoro.cl/home.html), joka on Chilen suurin viinitila ja tuottaa kuuleman mukaan noin 30% viineista. Taman viinitilan taru alkoi jo vuonna 1883, eli perinteita loytyy ja useita palkuittuja viineja. Tana vuonna Don Melchor sai jossain viinitestissa 96/100 Pistetta, joka on erittain hyva ja arvokas arvostelu talle viinitilalle, hinta on viinilla myos sen mukainen, varmaankin 100$ (USD), koska taman hinta on riippuvainen arvosteluista maailmalla. Kaikille suomalaisille taman tilan viineista tutuin on Casillero del Diablo, jota loytyy jokaisesta suomalaisesta alkoholiliikkeesta.
Takaisin Pablon talolle tulin noin kahdeksan maissa ja aloin pakkaamaan. Kerkesin pakata noin 5 minuuttia, kun kysyttiin kiinnostusta lahtea keilaamaan yksityiselle country clubille Estadio Espaniol, joka on varattu vain jasenten kayttoon ja vaatii taman osakkeiden omistusta. Puitteet olivat mahtava, omine jalkapallokenttineen, uima-altaineen ja ravintoloineen. Jouduin hieman noyryyttamaan kavereita keilaamisessa ja taman jalkeen ravintolaan muutamalle oluelle ja pienta snacksia. Matkavasymys alkoi olla jo kohtalainen, kunnes soitimme Pablolle (klubilla on Pablon veljen ja hanen kavereiden kanssa) ja kysyimme hanen olinpaikkaa. No, siita siirryttiin sitten pitamaan barbequeta toiseen asuntoon ja juomaan muutama piscola. Kovan painostuksen alla jouduin noyrtymaan ja matkasimme johonkin diskoon, jonka nimea en tullut katsoneeksi. Loistavaa porukkaa, kaikki.
Nyt on matka periaatteessa takana ja haluaisin kiittaa kaikkia Chilelaisia loistavasta maasta ja heidan vieraanvaraisuudestaan. Nama kuluneet 2,5 viikkoa ovat antaneet minulle paljon kokemuksia ja hienoja muistoja. Suosittelen kaikille ehdottomasti matkustamista Chileen ja tutustumaan sen nahtavyyksiin ja eri osiin. Pitkasta olemuksesta johtuen Chile tarjoaa runsaasti erilaisi kokemuksia, kuten olette aikaisemmista kirjoituksistani lukeneet. Chileen tullessa kannattaa osata edes vahan espanjaa tai ottaa sanakirja mukaan. Paikallisen vaeston englanninkielen taso voidaan pyoristaa nollaan, eli tienkysymiset ja vastaavat kadulla tai muiden tietojen saaminen on hankalaa. Aurinkorasvaa ehdottomasti, sita kuluu ja ilman lahtee iho... tuli ensimmaisena paivan otsikossa huomattua. Riittavasti kateista kannattaa myos ottaa mukaan. Kaikkialla ei hyvaksyta pankkikorttia, joten pienemmissa kylissa ja kahviloissa ynna muissa ei kortilla tee juuri mitaan. Kaiken taman lisaksi tarvitaan runsaasti karsivallisyytta ja joustavuutta, eritoten matkustaessa busseilla.
Tassa vaiheessa kiitan kaikkia kiinnostuksesta blogiani kohtaan. Toivottavasti tama on ollut mielenkiintoista luettavaa ja antanut hieman kuvaa Chilesta ja ihmisista taalla. Matka tosin olisi ollut hieman erilainen ja vahemman "viihteella" oleva, jos en olisi taalta ketaan tuntenut. He todellakin toivat sita kuuluisaa lisa-arvoa matkalleni. Nyt on aika sanoa "morot" kavereille taalla ja sulkea matkalaukku seka tama Blogi.
Kiitokset Chilelle hienosta lomasta ! Suosittelen.